Παστίτσιο με βασιλομανιτάρια, λάδι τρούφας και λιαστή ντομάτα

Εκτέλεση

Το αγαπημένο σε όλους μας παστίτσιο σε συνταγή του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου!

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Για τα μακαρόνια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε άφθονο αλατισμένο νερό, τη τοποθετούμε σε μεσαία φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να βράσουν.

 

Σουρώνουμε όσο κρατάνε ακόμη (al dente) και τα στρώνουμε στο ταψί.

 

Για το κιμά: Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσει το σκόρδο.

 

Προσθέτουμε το κιμά και σπάμε όσο καλύτερα μπορούμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον βασιλικό, τα βασιλομανιτάρια, τις λιαστές ντομάτες και το λάδι τρούφας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

 

Προσθέτουμε στο μούλτι τα κριτσίνια ολικής άλεσης και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, σα φρυγανιά.

 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει ο κιμάς, προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και τα τριμμένα κριτσίνια μας.

 

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ζεσατίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το βούτυρο λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά με έναν αυγογδάρτη.

 

Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και το τριμμένο τυρί.

 

Για τη σύνθεση: Ρίχνουμε τον κιμά στα μακαρόνια και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα. Καλύπτουμε το παστίτσιο με την μπεσαμέλ και το ψήνουμε για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.